Strani

sreda, 29. junij 2011

Semanji dan v Celovcu

Prejšnjo soboto, sva se z boljšo polovico odločila pokukati izven meja naše deželice in sončen dan je bil, kot naročen že dlje časa načrtovanega obiska tržnice v Celovcu. Zanimalo me je predvsem, kako imajo naši sosedje urejen prodajni režim, kajti zasledila sem, da odhajajo naši trgovci s svojimi izdelki po zaslužek čez mejo.

Semenj bil je živ

Poti, ki vodi čez Ljubelj si z njenimi počasnimi serpentinami ne predstavljam, kot neizogibnega, vsakodnevnega dela službe. Počasna vožnja pa je, kot naročena za opazovanje narave, ki tik pod Ljubeljem, nudi adrenalinski pogled na visokogorske vršace in plazine pod njimi.

Plesal in pel, obenem prodajal:)

V Celovcu je, kot povsod v Avstriji. Urejen do potankosti, nešteto lepo okrašenih trgovinic, množica sprehajalcev v centru, ki je za promet zaprt. Godba sredi belega dne in ogromno število cvetličnih korit, so prava paša za ušesa in oči. Cene, kot pri nas, le kava na tržnici je precej zasoljena. Dve kavi brez dodatkov: 4,9 EUR. Koliko je že v centru Ljubljane? Pri nas, na podeželju te omamni napitek stane le 1 EUR. Z mlekom, smetano ali kar tako:) 

Lično založene trgovinice

Tržnica je locirana v samem centru mesta, posamezne prodajne dejavnosti so ločene z manjšimi trgovinicami in lokalčki. Kot pregleden labirint vodijo poti med stojnicami in najboljšo lokacijo s svojo stojnico, zaseda Primorec s svojimi vini. Degustacija je seveda obvezna, nakup malo manj, toda beseda da besedo in pove, da hodi sem prodajat že sedem mesecev.

 Naše gore list v Klagenfurtu:)

Bojda se je malce boril za samo lokacijo, toda pomembno je, da si jo je izboril. Cene najema se gibljejo od 3 pa do 30 EUR (odvisno od lokacije, velikosti stojnice ipd), prodaja pa ni primerljiva s tisto pri nas. Dacarji naše prodajalce med katerimi že sedem let prodaja tudi Ribničan, pusti čisto pri miru, ker je menda njihova zakonodaja, kar se tiče tovrstne prodaje popolnoma drugačna od naše.

 Velika izbira doma pečenega kruha

Pošteno in prav! Pri nas bodo poleg zasoljenih cen za plačilo najema zdaj, zdaj zahtevali od mamc, ki pritrogajo solatko naprodaj še blagajne, ki bodo računale malodane, kdaj je šla na stranišče. Aaaaah Slovenci, učimo se od pametnejših....

 Ocvirki na zajemalko

Ponudba na sami tržnici je raznolika, toliko zares doma pečenega kruha nisem videla še nikjer. Seveda nisem mogla mimo dela stojnic, ki ponujajo zelišča, kupila goji jagode in lovor, za katerega nisem prepričana, če bo preživel zimo na celini.

 Moj najljubši del tržnice

Vem, da raste na mediteranskem področju, toda poizkus bom vseeno opravila in morda se mi celo posreči. Bom videla.

Še zadnji utrinek in poslovim se...

1 komentar:

  1. Posojilo in naložbe!
    Ponujamo individualne ponudbe posojil in dolgoročno financiranje.
    kontaktirajte nas: johanmarinus41@gmail.com
    Te ponudbe se gibljejo od 3.000 € do 1.500.000 € z zelo zanesljivo obrestno mero 2%.
    Za vaše finančne potrebe, morate plačati račune, kupiti hišo ali avto, nas kontaktirajte po e-pošti.
    kontaktirajte vas na: johanmarinus41@gmail.com

    OdgovoriIzbriši