Strani

torek, 13. julij 2010

Roža za tisoč bolezni

Za moj današnji sprehod sem si izbrala lokacijo, kjer raste rastlina, ki že s svojim imenom namiguje, da zdravi tisoč bolezni. Tavžentroža, tisočnica....Verjetno tisoč bolezni le ne pozdravi, gotovo pa prenekatero lajša. Če so je nekoč največ uporabljali pri povišani telesni temperaturi, je dandanes cenjena predvsem pri težavah s prebavo in žolčnimi vodi. Rastlina z nežno roza cvetovi, je bila včasih stalna prebivalka obrobja gozdov in travnikov. Toda intenzivna košnja in uporaba kemičnih pripravkov, sta jo skorajda iztrebili.

  Simfonija v rožnatem


Ne morem se natanko spomniti, koliko let je od tega, vem pa, da so z njo "trgovali" v gostilnah, kjer si si lahko naročil šilce cenjene droge. Da danes najdeš njeno rastišče je skoraj, kot bi našel tartufe. Kajti zeliščarji skrivajo svoja najdišča, kot gobar svoje parcele. Meni je zanjo po zelo vztrajnem spraševanju povedala znanka iz sosednje vasi in vsako leto julija se odpravim na travnik, za katerega tudi jaz ne povem prav vsakomur. Pa ne zato, ker je ne bi želela podeliti z drugimi, le ljudje smo že prenekatero rastlino spravili na rob preživetja s puljenjem, ki mu pravim travniški vandalizem. Naberi le toliko, kot potrebuješ zase in nikoli ne pozabi obvezne opreme, ki jo za ta namen potrebuješ: papirnate vrečke ali košaro ter škarje!

Pater Ašič v svoji domači lekarni zapisal takole:
Tavžentroža je zelo grenka rastlina, pa se je človek kmalu privadi. Njeno grenkobo omilimo z vinom ali medom, nikoli pa ne smemo uporabljati sladkorja!
Bolj učinkuje, če je ne kuhamo, ampak 8 ur namakamo v mrzli vodi: 1 čajno žličko zeli namakamo v vodi za 3 skodelice, premešamo, nato le pogrejemo in pijemo toplo, pred obrokom, nikoli po njem: 3 skodelice na dan. Čisti in izboljša kri pri slabokrvnosti, ureja obtok, tako izgine tudi telesna in duševna utrujenost. Pri bledičnosti in slabokrvnosti, trombozi dodamo čaju še šentjanževko in baldrijan. Vpliva na delovanje jeter in žolčnika. Čaj deluje pri rejenih ljudeh shujševalno, če ga pijejo daljši čas. Celo očem koristi, če mu dodamo orehovih listov v enaki količini in popijemo na dan od 2 do 3 skodelice.

Tavžentroža je predvsem splošno zdravilo za vse težave v želodcu ter črevesju: zavira vrenje, krepi oslabeli želodec, vrača apetit, odpravlja zaprtje in pospešuje iztrebljanje. Tavžentroža je zdravilo tudi za ženske, ker odpravlja motnje pri menstruaciji. Dobro dene pri sladkorni bolezni. Za krepitev mišic kuhamo 15 g cvetja v 0,751 belega vina. To pomaga tudi pri vročini.

Sama jo največkrat posušim za čaj, nekaj namočim v žganje, da je pri črevesnih in želodčnih težavah domače zdravilo pri roki takoj. Nekaj jo gre obvezno v Jagermeistra, ki ga vsako leto pripravim in naj se ob tem pohvalim, da slovi daleč naokoli, kot najboljši.
Kot rečeno, se vsako leto ob istem času odpravim ponjo in lahko si predstavljate, kako zelo sem bila razočarana, ko sem prišla na pokošen travnik. Očitno se je kmet vsled letošnjega lepega vremena podvizal in pokosil ob zame neobičajnem času. Pa sem se podala na sosednjega, toda tisočnic je bilo le za vzorec, ki sem ga fotografirala. Pa nič hudega. V Jagermaistra bom namočila lanskega, posušenega, z letošnjim izplenom pa bom ravnala, kar se da gospodarno. Morda je še bolje tako!

Ni komentarjev:

Objavite komentar