Strani

sreda, 14. julij 2010

Ne maram kitajskega česna!

Za to temo sem se odločila iz dveh razlogov. Prvi razlog je, da sem nemalokrat vložila, kar nekaj napora v iskanje domačega, slovenskega česna in drugi, ker me poleg vsestranske kulinarične uporabnosti, zanimajo njegovi zdravilni učinki. V trgovinah sta na policah dve sorti - pakiran italijanski drugi, razsuti kitajski. V kolikor te spremlja sreča, boš našel tudi madžarskega. Lansko leto sem na ljubljanski tržnici iskala slovenski česen in našla le obilje italijanskega, madžarskega in kitajskega. Slovenskega je imel le nek vrtičkar s Primorske, pa še to kilavega in puhlega, za astronomsko ceno.

 Uf, naporno je bilo:))

Čudi me, da pri vsej obdelovalni zemlji, ki je na razpolago v Sloveniji kmetje, razen v vrtičkarske namene, ne pridelujejo česna. Po pogovorih z naključno izbranimi sogovorniki, ki se z delom kmetijstva še ukvarjajo, pa so mi povedali, da se baje "ne splača". To me čudi, še posebej, ker berem po različnih časopisih in internetu, da se je v letošnjem letu cena zlata zvišala za 24 odstotkov, medtem ko se je česen podražil za kar 31 odstotkov! Slaba novica za gurmane, ki prisegajo na odlično kosilo, kjer brez česna ne gre. Bolj kot vse druge, je ceno tega imenitnega in zdravega zelišča poneslo visoko pod nebo.

Častili so ga Stari Egipčani in žvečili olimpijci Stare Grčije.Danes vemo, da česen, kot antibiotik deluje proti bakterijam in uspešno krepi imunski sistem. Ima tudi protiparazitni učinek in je učinkovit pri zdravljenju okužb z virusom herpesa in glivico Candido albicans, je naravni antibiotik in krepi imunski sistem. Njegova najpomembnejša aktivna učinkovina je alicin. Ta nastane iz aliina, ki je v česnovi rastlini in ima antibiotični učinek. Zaradi antibiotičnega vpliva lahko učinkovito deluje preventivno pri bakterijskih infekcijah, pri gripi, kašlju in bronhitisu. Poleg tega vsebuje še več kot dvesto biološko aktivnih snovi, med njimi vitamine, minerale, aminokisline in encime. Biokemično so najbolj aktivne snovi, ki vsebujejo žveplo.

Sodobne raziskave navajajo, da lahko česen pomaga tudi v boju proti raku. Uživanje česna manjša nevarnost nastanka raka na debelem črevesju. Pomaga preprečevati bolezni srca. Upočasni prehitro bitje in boljša krvni pretok v srčni mišici ter veča učinkovitost srca. Znižuje holesterol, krvni tlak in preprečuje tvorbo krvnih strdkov. Krvni strdki pa, kot vemo, lahko povzročijo srčni infarkt. Med njegove učinke sodijo tudi čiščenje krvi, spodbuja znojenje, pomaga pri izkašljevanju, krepi živce, odpravlja črevesne pline in celi rane. Uporabljamo ga tudi, kot pomoč pri zdravljenju nekaterih pljučnih obolenj. Delovanje česna pomaga tudi pri zoženih žilah v možganih, očeh, nogah in odpravlja nekatere vrste glavobolov. Odlično se je izkazal pri odpravljanju zajedalcev v črevesju in je najboljše dodatno sredstvo pri zdravljenju okužbe s podančicami.

 Česnova plantaža:)

Zaradi zgoraj naštetega in zato, ker sem njegova velika ljubiteljica sem se odločila, da posadim svoj, domači, ptujski spomladanski česen, ki je avtohtona slovenska sorta. Brez kemičnih pripravkov in drugih sredstev za zatiranje bolezni in škodljivcev je torej eko, čeprav certifikata nimam:)) Le kaj mi bo? In ne kilogram ali dva...Kar 30kg semenskega, popolnoma zdravega česna se bohoti na naši "česnovi plantaži" in približno čez 14 dni bo nared za pobiranje in sušenje. Menim, da ga bo okoli 300 kg. Mesarji in znanci, me že sprašujejo, kakšna bo cena za kilogram.... Pravim, naj se najprej postavijo v vrsto, ker je le-ta, zelo dolga:))

3 komentarji:

  1. zdravo! kaj še ti ga je kaj ostalo za seme?
    jaz bi ga nujno potrebovala. Ali pa če mi zaupaš kje si ga ti kupila?

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi mene zanima če se da dobit kaj semena?lp

    OdgovoriIzbriši